onsdag 19. januar 2011

SØNNER

ANALYSE AV SØNNER


Sønner er en film som handler om pedofili og misbruk. I denne analysen skal jeg gå mer inn på hva filmen handler om og hint vi får igjennom hele filmen.
Filmen åpner med at vi sitter inni bilen med en ukjent mann, vi vet ikke hvor vi er, alt vi ser er hodet til mannen og veien. Deretter blir vi introdusert om en 25år gammel badevakt, Lars som opplever en ubehagelig hendelse på jobb der hvor han ser en eldre mann, som han husker fra barndommen. Mannen heter Hans og han har et rykte på seg å klå på unge gutter. Anja, sjefen i svømmehallen blir fortalt hendelsen, men tror ikke at det finnes noe vondt i Hans. Lars mister all fornuft og skal ta hevn på Hans for hva han har påført mange gutter, også seg selv.
Hovedpersonen i filmen er Tim, han er en fjorten år gammel og han er en av mange gutter som har blitt tuklet med av Hans. Han har brunt hår, regulering og familien har ikke så god råd.  Jørgen er mannen til Anja, og også bestevennen til Lars. Han har blondt hår og er svært pinglete.  Vi kan se at han forandrer seg i filmen ved at han blir mer tøffere, går imot Anja og støtter Lars mer. Lars er ganske stor og aggressiv, men også veldig sympatisk. Han hjelper Norunn hvis ikke kundene har betalt ved å slå dem og stjele lommeboken deres. Norunn er en prostituert og bor i samme blokk som Lars. I begynnelsen av filmen fikk vi et svært positivt inntrykk av Norunn, som en snill og vennlig person, men etter hvert finner vi ut at alle Lars har banket opp har betalt for seg, fordi Norunn synes synd på seg selv for hvem hun har blitt.
Sjangeren i filmen er drama. Og temaet vil jeg klart si er misbrukt/misshandling fordi det går igjen gjennom hele filmen. Hollywood modellen blir brukt som dramaturgiskmodell.  Først kommer anslaget der vi bli introdusert hva Hans ’’kanskje’’ holder på med. Videre blir vi kjent med skuespillerne og konflikter dukker opp. Lars får sparken, Tim og Hans blir filmen og Lars truer med å sende tapen til politiet og Jørgen og Lars mister mer og mer vennskapet på grunn av den ’’bossete’’ Anja, som bestemmer over hele livet til Jørgen. Den største konflikten er forholdet mellom Lars og Hans. Lars er sikker på at Hans har begynt å begripe seg på små gutter igjen og vil få en slutt på det. Da oppsøker han Hans og skal ta han en gang for alle. Vi får se på slutten i leiligheten til Hans, at Tim holder en pistol og retter den mot både Lars og Hans. Vi får se frustrasjonen til Tim der hvor han prøver å skyte Hans, men sikringen er på, slik at skuddet ikke går av. Konflikten blir løst ved at Hans begår selvmord og det er det filmen sluttes med.
Filmen foregår i Norge på østkanten i Oslo både ute og inne. Handlingen skal foregå i 2006. Jeg tror selv om at filmen er laget i 2006, skjer det fortsatt overgrep på mindreårige. Og jeg tror ikke tiden det skjer i har så mye med hva handlingen handler om det kunne like godt vært mellom 1970-tallet til 2018. Jeg tror filmen ikke kunne ha skjedd på 1950-tallet fordi da var ikke pedofili noe som ’’eksisterte’’. Østkanten av Oslo er den ’’stygge’’ delen av Oslo, er det sagt. Filmen får en mer realistisk handling når omstendighetene foregår på et sted der hvor det er mye leiligheter og gater, enn store hus med badebasseng og masse biler. Jeg mener dette fordi historien henger godt sammen siden både Tim og Lars har ikke fult så god lønn, at grunnen til at Tim gjør dette med Lars er fordi han trenger pengene.
I filmen får vi sett noe symbolikk. Med en gang Tim mottar penger fra Lars kjøper han seg en ny genser som er rød, dette kan symbolisere for kraft, aggresjon, sinne og mot.
Kameramannen filmer det vi bør se for å forstå handlingen. Han/hun er flink til å legge ut spor for at han hinter til hva som kommer til å skje. Eksempel når Lars spør Jørgen om hva han skal gjøre med tapen han tok av Hans der hvor han tvinger Tim til å utføre grove handlinger med han. Da svarer Jørgen at det ikke er lurt å gå til politiet fordi Hans har tatt bilder av alle som har vært hos han og da kommer dette til å komme ut og familier og barnevernet vil bli innblandet.  Dette sporet la regissøren ut som et hint til oss at vi skulle forstå at han har blitt misbrukt av Hans da han var liten.  Kameramannen har ofte halvnært og ultranære bilder hvis vi skal se reaksjonene til skuespillerne, for eksempel i sluttscenen hvor Tim holder pistolen.  Når spenningen øker, øker også tempoet i filmen. Når spenningen kommer, kommer også spenningsmusikk for å skape ekstra stemning. Det er det samme da Tim gråt kommer det trist musikk. I hele filmen er det mørke farger fordi filmen er svært trist. Ved å bruke en slik effekt på fargene gjør det også at filmen blir skummel og uhyggelig.
Hans blir sett på som en far for alle guttene han har misbrukt. Alle guttene som har kommet til han har trodd at de hadde et spesielt bånd med han, og har blitt hjernevasket til å tro at det ikke er noe galt med hva de holder på med. Filmen heter Sønner, guttene som har blitt misbrukt har mistet kontakt med både moren og faren sin, så det nærmeste de har hatt har vært Hans.

Det vi lærer av denne filmen er at hvis du har blitt eller blir misbrukt da du var liten eller voksen, kan det gå virkelig inn på deg. Man bør alltid snakke med en voksen eller politiet hvis du opplever noe tragisk eller blir har blitt/blir missbrukt. Barn vet ikke ofte hva som er rett og galt og barn stoler alltid på de voksne, så mange vet ikke hvis voksende forgriper seg at det er galt.


HILDE A FINSBERG

 




4 kommentarer:

  1. Deffinitivt et tema som det er vanskelig å lage film om... Har ikke sett denne enda. Anbefaler du den?
    - Eirik <3<3<3<3

    SvarSlett
  2. Jeg anbefaler den så aboulutt! en utrolig sterk film, men veldig fin.

    - Hilde <3<3<3

    SvarSlett
  3. Skikkelig behagelig å lese med den fonten og str. Pjuskis <3 så flink du er!!

    SvarSlett
  4. Hei Hilde.
    Dette var en god analyse - du ser fint på flere virkemidler, deriblant symbolikk (som du kan utvide enda mer) og lys (mer om kontraster, som det er mye av i denne filmen - som i Max Manus, svart/hvit=ond/god) kombinert med musikk (hva skjer med musikk og lys SAMTIDIG? Og hvordan får dette frem tematikken? Du har et for langt handlingsreferat i begynnelsen, og det kan kuttes ned slik at delen etterpå kommer bedre frem - for der er det masse bra! Godt jobba - en god og vanskelig film.

    SvarSlett