tirsdag 18. januar 2011

8 MILE


ANALYSE AV 8 MILE


8 Mile er en amerikansk film produsert i 2002. Filmen baserer seg på en sann historie, og er en av få filmer i filmhistorien der hovedpersonen spiller seg selv, her den amerikanske rapperen Eminem. Handlingen foregår i Detroit's kriminelle strøk  og den kan beskrives med ordene: vold, banning, vennskap, svik, musikk og dop.

Vi blir introdusert til en historie hvor penger, mat og husly ikke er en selvfølge. Jimmy B-Rabbit Smith, spilt av Eminem, er en ung rapper som verken har valgt eller ønsker å leve det livet han har. Han er rett og slett bare født inn i det. En drøm har han imidlertid. Det er å leve av musikk.

Filmen starter med at han dumper kjæresten når hun forteller at hun er gravid.  Han flytter inn i sin alkoholiserte mors campingvogn for å spare penger til å lage en demo-låt. Jobben som lavtlønnet fabrikkarbeider står på spill, samtidig som han har rotet til sin første ordentlige rappe-konkurranse. Alt ser ut til å gå i feil retting, helt til han møter Alex.
Alex er en ung, positiv og inspirerende fotomodell på vei til New York. Omtrent samtidig lover en ”kompis” han penger til å lage en demo. Alt ser plutselig lysere ut for B-Rabbit. Men bare for en kort stund. Det viser seg at Alex ikke er til å stole på, flere vennskap rakner, moren har sine problemer og han selv blir neglisjert av rapper-miljøet i byen.  Alt dette bygger seg opp frem mot den neste rappe-konkurransen på den lokale klubben. Dette er en konkurranse han har sett som sin siste sjanse til å starte en musikk-karriere. Situasjonen får B-Rabbit til å innse hva som er viktigst for han i livet; nemlig rappingen. Han begynner også å innse hvem som er hans virkelige venner, og at karrieren hans kan stå på spill. Han tar et oppgjør med livet sitt, og begynner å planlegge for framtiden.

Tittelen i filmen, 8 Mile, kan sammenlignes med livet til Jimmy B-Rabbit. Veien 8 mile har historisk sett funger som ett skille mellom den fattige og den mer velstående delen av Detroit. B-Rabbit må gå en lang vei for å oppnå det han vil. Han må greie å skille mellom mennesker som gjør han vondt og mennesker som vil han vel. Slik veien 8 mile skiller mellom de fattige og de velstående i byen Detroit, erfarer B-Rabbit å skille mellom dem han kan ha tillit til og dem han ikke bør stole på i livet sitt.

Den første scenen starter med at hovedpersonen står og ser seg i speilet, tydelig nervøs. Fargetonene er mørke og grålige. Musikk kommer svakt i bakgrunnen og tones gradvis opp. Det brukes musikk som gir assosiasjoner til følelser av mestring. Sterk, intens og rytmisk.  Dette anslaget legger føring for stemningen i resten filmen. I tillegg starter den brått,  i det den begynner midt i en handlig.  Ingen unødvendige detaljer spiller inn, som gir et inntrykk av hvordan filmen er; brå og rå virkelighet, og kun den. I den første scenen settes tonen i filmen, både lydmessig og visuelt.  Rapp, mørke farger og gråtoner brukes gjennomgående og er med på å skape en helhet. Hvis man ser nøye på det, kan man imidlertid se at fargene endrer seg mer mot slutten. Fra å starte med mørke og kalde toner, brukes det varmere toner mot slutten. Dette er med på å framheve at Jimmy B-Rabbit går fra en vanskelig fortid til en lysere framtid. Lysbruket styrker inntrykket av filmen som seriøs og virkelig.

Kameravinkelen veksler mellom å være i halvtotalt eller i nært perspektiv. På denne måten får vi med oss mange av ansiktsuttrykkene, noe som bringer oss tettere på personenes situasjon, både mentalt og fysisk. Aktiv bruk av nærbilder forsterker dermed scenens budskap.

Det meste av musikken er skrevet og utført av Eminem selv. Noen av låtene er kjente, mens andre er laget spesifikt for filmen. Det at vi kjenner igjen noen av sangene er med på å forsterke realiteten i historien.

Filmen er en tankevekker om at egne valg spiller stor rolle for eget liv. Den gir et realistisk og rått bilde av at ikke alle blir født på livets solside. Men med vilje og pågangsmot, evne og kreativitet viser Jimmy B-Rabbit at det er mulig å bevege seg fra den ene til den andre siden av 8 Mile, bokstavelig og symbolsk.  Dette gir et sterkt budskap til flere.


RAGNA B. KROGSRUD










5 kommentarer:

  1. "8 mile" er en av mine absolutte yndlingsfilmer. Det du sier om at hovedpersonen spilles av seg selv er så sant. Det føles helt virkelig og nært når man ser den. Spesielt det andre avsnittet likte jeg veldig :) Du treffer utrolig bra med innholdet! Noen steder synes jeg setningene dine ble litt rotete men innholdet er det virkelig ingenting å si på :) Sterkt!
    - Eirik <3<3<3<3

    SvarSlett
  2. enig med Eirik! bra jobbet Raggsokk! <3

    SvarSlett
  3. Kjempeflott om samapillet lys og lyd (musikk). Rapmusikken er jo kjernen i filmen. Jeg savner mer om klipp/vinkel og symbolbruk, men du ser definitivt på noe viktig når du kobler lys og musikk. Ellers er det litt mye handling i begynnelsen - jeg hadde nok foretrukekt at du så enda mer på filmatiske virkemidler når du er så flink til det. Her tenker du riktig :)

    SvarSlett
  4. Kjempebra analyse!! :) Hjelper masse!! (Men tror de bor i en husvogn, ikke campingvogn..)

    SvarSlett