tirsdag 1. februar 2011

BAMA

REKLAMEANALYSE AV BAMA




Jeg har valgt å analysere en 42 sekunders lang reklamefilm som reklamerer for Bama. Konsernet Bama produserer frukt og grønnsaker, og prøver å oppnå ett sunnere Norge.
Denne reklamefilmen til Bama er en av mange, men begynte først å gå på TV i julen 2010. Reklamens hovedpersoner er fotballstjernene John Arne Rise, Eirik Huseklepp og Morten Gamst Pedersen.
Det hele starter med at Huseklepp står og plukker smågodt i butikken.  Etter ett par sekunder kommer de to andre fotballstjernene og begynner å synge/rappe om at godterier ikke er bra for kroppen, mens de sakte går over i frukt og grønnsaksavdelingen, hvor reklamefilmen ender.
Ved å bruke unge kjente personer, blir målgruppen alt fra barn til unge voksne, både jenter og gutter. I denne type reklamefilm hadde det ikke passet med noe annet enn idrettsmenn. For da skjønner man fort at filmen dreier seg om noe sunt og om å ta vare på kroppen.

Gamst og Rise er iført svart, pen dress, noe som gjør at de kan minne om agenter eller noe lignende. Når de to går mot Huseklepp tror man med en gang det er noe seriøst. Her spiller de på våre assioasjoner med dress og gjør noe humoristisk ut av det, som om de er ”godteri- politiet”.  Ingen av de tre fotballspillerne er særlig kjente for å kunne synge heller, så den falske og redigerte sangstemmen skaper også ett humoristisk preg over hele reklamen.

Hvert klipp varer i ca fem sekunder, noe som får reklamen til å virke mye kortere og mer intens enn den kanskje egentlig er. Alt går veldig fort, dermed følger man nøyere med og man blir mer interessert i hva som foregår.
Det er hele veien ett veldig lyst lysforhold, dette for å vise at det er en motiverende, munter og lystig reklamefilm.

Når de står i godteri- avdelingen er fokuset kun på de tre fotballspillerne, men med en gang de flytter seg over til frukt og grønt avdelingen, er fokuset på alle grønnsakene og fruktene rundt. Dette er for å vise hva reklamen egentlig handler om, nemlig produktene de skal selge.
Filmen er for det meste filmet i halvtotalt perspektiv, slik at man ser alle tre personene hele tiden. Det klippet der Rise holder frukt i hånden, filmes det fra froskeperspektiv, det kan være ett virkemiddel for å få frem at du blir større, sterkere og kanskje mektigere av å spise frukt.


Ved å bruke idrettsmenn i en frukt og grønnsaksreklame, er en god ide og det er absolutt med på å forsterke budskapet om en sunn hverdag.  Det at de også bruker kjente idrettsmenn er med på å selge, noe som også er poenget med en reklame. De er ett forbilde for veldig mange, og de setter ett godt bilde for hvordan de spiser og lever.

Alt i alt syntes virkemidlene i reklamefilmen fungerer veldig fint. Det virkemiddelet som jeg syntes fungerer best er bruken av humor, og det tror jeg også de fleste unge syntes. Jeg kan heller ikke si noe annet enn at bruken av disse unge fotballkjendisene lokker.

-          Ragna BK




3 kommentarer:

  1. Morsomt fokus som man ikke alltid tenker på er tilstedet! Som klær, hvordan du setter våre forventninger opp mot det som faktisk skjer.
    Morsomt å lese:)

    -Camilla K

    SvarSlett
  2. Hei Ragna -
    mye bra her! Fint at du forklarer hva som er humor, i stedet for å bare si at det er morsomt. Jeg savner mer om fargesymbolikk og klipphastighet? Eventuelt stemmebruk skuespillerne imellom. Fargene er jo viktige for å gjøre dette så delikat som mulig. I tillegg: hvem er avsender (forklar mer om dem) og hvem henvender reklamen seg til? Budskapet dekker du bra!

    SvarSlett
  3. Mange bra observasjoner her Ragna! Tommel opp for Bama!

    SvarSlett